Demobedrijven in de agroforestry
Er zijn veel manieren om jouw bedrijf voor te bereiden op de toekomst. Maar wat past er nu bij jou als ondernemer?
De Demobedrijven Duurzame Landbouw zijn agrarische bedrijven die stappen hebben gezet naar duurzaam ondernemerschap. Op hun bedrijf laten de ondernemers jou zien hoe ze dit hebben aangepakt en welke stappen ze nog willen nemen. Laat je inspireren door een eerlijk verhaal over risico's nemen, fouten maken, successen vieren en perspectief creëren voor de toekomst van je bedrijf.
Maak kennis met demobedrijven die aan agroforestry doen.
Melkveebedrijf & Agroforestry Woudstra’s Pleats (Menaam)
Jan en Johanneke staan aan het roer van melkveebedrijf Woudstra’s Pleats in Menaam (FR). Hier melken zij ongeveer 120 Holstein koeien op 80 hectare kleigrond. “Met ‘Boeren met bomen’ willen we, samen met nog twee collega melkveehouders, onze eigen ervaringen met agroforestry delen en andere melkveehouders enthousiasmeren tot het aanplanten van voederhagen. Daarnaast bieden we praktisch advies en begeleiding. Je kunt namelijk heel geïnspireerd zijn, maar waar begin je in de praktijk?”
Melkveehouderij & Agroforestry De Melkbrouwerij (Lettele)
De afgelopen jaren hebben Rick en Arjuna Huis in ’t Veld al veel presentaties en rondleidingen gegeven op hun biologische melkveebedrijf. “We willen de komende jaren deze activiteiten als demobedrijf voortzetten en verder professionaliseren. Door onze kennis over melkveehouderij in combinatie met agroforestry te delen en ons netwerk uit te breiden, willen we meer impact kunnen maken.”
Tuinbouwbedrijf Aldo (Dongen)
“Van origine zijn we een glastuinbouw bedrijf, maar we hebben de afgelopen tijd ingezet op verbreding, en dit houdt eigenlijk nergens op voor ons.” Zo omschrijft Alfons zijn bedrijf Aldo B.V., dat is opgezet door zijn opa. Uiteindelijk hebben Alfons en Henriëtte, naast de kas, 4,5 hectare land omgetoverd tot een waar biodivers paradijs met onder andere een voedselbos, agroforestry en een kippenkar.
Melkveebedrijf & Agroforestry Bloemenweidemelk, familie Schalkwijk (Utrecht)
In 2018 is het melkveebedrijf van de familie Schalkwijk gestart met de omvorming van een gangbaar bedrijf naar een natuurinclusief en biodivers bedrijf. Stap voor stap is het bedrijf extensiever geworden; van 191 stuks melkvee op 56 hectare kleigrond in 2015 naar 131 stuks melkvee op 56 hectare nu. Ook zijn natuurinclusieve maatregelen genomen, zoals het aanplanten van bomen, het inzaaien van kruidenrijk grasland en het gebruik van natuurlijke middelen voor diergezondheid.