Tuinbouwbedrijf Aldo (Dongen)

“Van origine zijn we een glastuinbouw bedrijf, maar we hebben de afgelopen tijd ingezet op verbreding, en dit houdt eigenlijk nergens op voor ons.” Zo omschrijft Alfons zijn bedrijf Aldo B.V., dat is opgezet door zijn opa. Uiteindelijk hebben Alfons en Henriëtte, naast de kas, 4,5 hectare land omgetoverd tot een waar biodivers paradijs met onder andere een voedselbos, agroforestry en een kippenkar.

Onderaan deze pagina vind je een overzicht van duurzaamheidsmaatregelen van deze ondernemer.

Een ondernemerscoach

Ondertussen runt hij het bedrijf samen met zijn vrouw Henriëtte en hebben ze zo’n 53 personeelsleden in dienst.

“Achter de kassen van 3 hectare hebben we nog 4,5 hectare buitengrond, wat vroeger werd verhuurd. Na een paar jaar biologisch te zijn hebben we nagedacht over uitbreiding van de kassen, hier werden we niet gelukkig van”,  deelt Alfons. 

Toen ze in 2000 het bedrijf overnamen hebben ze met een ondernemerscoach gekeken hoe ze de toekomst zagen. Met drie hectare aan gangbare trostomaten liepen ze te veel financiële risico’s. Verhuizen was geen optie. “We zijn erg trouw aan de omgeving, Henriëtte is tien huizen verderop opgegroeid en we wilden hier echt niet weg” licht Alfons toe. “Toen zijn we gaan kijken naar wat we moesten doen om te kunnen blijven”. 

Ze schreven op een wit vel papier op waar ze gelukkig van werden; een recreatiesfeer en mensen ontvangen. Dit was echter geen vanzelfsprekendheid op het bedrijf met drie hectare trostomaten. Nu, ruim 20 jaar later, is dit wel precies wat ze op het bedrijf hebben gerealiseerd. Ze ontvangen groepen mensen, geven rondleidingen, hebben een boerderijwinkel, een stuk recreatie en breiden dit langzaam verder uit. Wat begon als een puur economische keuze, heeft geleidt tot een duurzaam bedrijf met veel oog voor de natuur.

“Henriëtte is tien huizen verderop opgegroeid en we wilden hier echt niet weg. Toen zijn we gaan kijken naar wat we moesten doen om te kunnen blijven."

Biologisch

“Wat betreft biologisch worden dachten we aanvankelijk dat dit niks voor ons was. Je hebt daar toch een geitenwollen sokken gevoel bij. Maar na wat wikken en wegen besloten we eerst eens te gaan kijken. We hebben een paar locaties bezocht en toen vrij snel de knoop doorgehakt: dit gaan we doen", vertelt Henriëtte. Eerder kweekten ze één tomatenras op drie hectare, nu 12 soorten op één hectare, hierdoor is het bedrijf veel minder kwetsbaar geworden. Het was wennen om over te schakelen naar biologische teelt, het eerste jaar was er bijvoorbeeld geen worm in de bodem te vinden. Doormiddel van mulch hebben ze dit aangepakt. “Dat had je je 10 jaar terug niet voor kunnen stellen: dat je blij wordt van wormen. Nu word ik daar heel gelukkig van” lacht Alfons.

Weerbaar door diversiteit
Door de stijgende gasprijzen is één hectare van de kassen nu onverwarmd. Maar staat hij dan leeg? “Nee”, stellen Henriëtte en Alfons, “we hebben een groot gedeelte verhuurd aan iemand die daar biologische thee teelt. En we hebben een indoor moestuin aangelegd met aparte soorten fruit zoals kiwibessen en kaki’s, en hiertussen staan ook groenten. Zo hebben we ook in de winter producten voor de winkel”. Alle onderdelen op het bedrijf hebben hun eigen verdienmodel. “Zo hebben we de kippenkar in het voedselbos staan en mensen met een beperking rapen de eitjes voor verkoop in de biologische winkel. We geven rondleidingen voor €12,50, het fruit uit de boomgaard en de groenten uit de moestuin wordt verkocht. De marge op producten is een stuk hoger vanwege eigen afzet, en zo hebben we minder productie nodig voor vergelijkbare inkomsten.”

Iedereen is welkom om een kijkje bij Alfons en Henriëtte te nemen, ook in de boekhouding. “Kom eens langs en kijk of er elementen bij je zouden passen. De markt kan best wat meer hebben.”

Maak kennis met dit demobedrijf

Meer weten over de duurzame maatregelen van tuinbouwbedrijf Aldo? Ga naar de website van dit bedrijf.

Maak kennis met andere demobedrijven

Meer weten over de duurzame maatregelen van andere demobedrijven? Maak ook kennis met deze bedrijven.