Leuker1818 (Baexem)

Eind 2022 liepen er nog melkkoeien rond, inmiddels kijk je aan de Leukerweg in Baexem uit op een perceel met een boomgaard, voedselbos, kippenkar, druiventeelt voor Limburgse wijn en Tuinderij De Groentegaard. Broers Luuk en Mark Venner wilden het familiebedrijf voortzetten, maar wel op een andere manier. Dus gooiden ze het roer om. Koeien eruit, bomen erin.  

Leeg canvas

“Ik wilde buiten bezig zijn en een positieve impact maken. Hier lag een leeg canvas van 25 hectare voor ons, waar ik mijn visie van een divers landschap en interesse voor vormgeving in kwijt kon,” aldus Mark. Wat begon met een plan voor 5 hectare is nu al voor een groot deel ingevuld. “Bij ieder stukje dat we aanpakken richt het bedrijf zich als een puzzel verder in,” licht Mark toe. Alle vormen van agroforestry krijgen een plek bij Leuker1818, vernoemd naar het jaar waarop de familie Venner het familiebedrijf aan de Leukerweg startte.

“Bij ieder stukje dat we aanpakken richt het bedrijf zich als een puzzel verder in,” - Mark Venner

Beeld: ©Hoogtefotograaf

Ecosysteem Venner

“Een familie is een ecosysteem op zichzelf,” vertelt Mark over de rolverdeling binnen de VOF. “Ik ben hier het gezicht naar buiten toe. Ik richt het bedrijf in, bewerk het land en geef rondleidingen.” Broer Luuk regelt de randzaken zoals administratie, afspraken en financiën. Vader Peter heeft contact met grondverzet en loonwerkers. “Zo hebben we allemaal een rol. We hebben dit kunnen laten groeien dankzij de inzet van mijn vader en broer.”

Het Leuker Voedselbos

Belangrijk onderdeel op het perceel is het voedselbos. Met de aanplant van duizenden jonge bomen legde Mark de basis voor het eerste grootschalige voedselbos van Limburg. Na aanplant gaat de natuur haar gang. Er wordt niet geschoffeld, geploegd of gespoten. “We laten de natuur zoveel mogelijk het werk doen,” meent Mark. “De bodem krijgt zo geleidelijk haar rijke biodiversiteit en vitaliteit terug. En dat is niet alleen goed voor mensen; óók voor dieren, vogels en insecten, die we nu al in aantal en soort zien toenemen!”

Beeld: ©Hoogtefotograaf

Eerst zaaien

In deze fase is Mark vooral nog – in de brede zin – aan het zaaien. Zo’n zeven jaar na de aanplant begint een systeem met agroforestry pas echt te renderen “Nu de bomen erin staan heb ik me kunnen richten op het verwerken van onze producten en het samenwerken met lokale ondernemers. In 2025 openen we onze boerderijwinkel waar we producten van omliggende bedrijven willen verkopen.” De eerste perziken en peren beginnen nu al wel te groeien en de verkoop van eieren via een abonnement levert een belangrijke inkomstenbron. 

Demobedrijf

Als demobedrijf heeft Mark twee boodschappen. “Enerzijds willen we transparant zijn en laten zien hoe complex het is om het familiebedrijf over te nemen, maar daar ook optimisme in brengen: het kan wél!” Ook wil de familie Venner laten zien hoe je op een kleine schaal, met beperkte oppervlakte, rond kunt komen met een boerenbedrijf, met oog voor de omgeving.

Beeld: ©Hoogtefotograaf