In 2050 leven er naar verwachting 2,5 miljard mensen meer op de aarde dan nu. Maar hoe kunnen al deze mensen gevoed worden met lekker en gezond voedsel? Hightechbedrijf Priva uit De Lier denkt daar een oplossing voor te hebben: Indoor Growing. Al meer dan tien jaar zijn ze bezig met het ontwikkelen van een perfect systeem voor het telen van gewassen in ruimtes zonder daglicht. Het doel is om ook op plaatsen die niet geschikt zijn voor het verbouwen van gewassen te kunnen zorgen voor vers voedsel, met een hoge voedingswaarde, op een duurzame manier.
Indoor Growing is een nieuwe manier van telen. Gewassen worden geteeld in afgesloten en volledig gecontroleerde ruimtes. De planten zien geen daglicht, maar paarskleurige ledverlichting. De blauw- en roodtinten die de ledlampen geven zijn de elementen uit zonlicht die een plant nodig heeft om te groeien. Omstandigheden als licht, lucht, water en voeding worden door de systemen van Priva extreem nauwkeurig geregeld en precies afgestemd op de behoefte van het gewas. Omdat er geen invloeden van buitenaf zijn, kunnen gewassen op deze manier vrijwel overal in de wereld worden geteeld.
Waarom Indoor Growing
Indoor Growing heeft veel duurzame voordelen. Omdat het telen in een afgesloten ruimte gebeurt, kunnen er geen schimmels of ziektes bij de planten komen, wat ervoor zorgt dat er vrijwel geen planten verloren gaan. En doordat het water dat niet door de planten wordt opgenomen wordt opgevangen en hergebruikt, gebruikt Indoor Growing 90% minder water dan reguliere tuinbouw. Ook voedingsstoffen kunnen heel precies worden toegediend, zodat de plant exact krijgt wat hij nodig heeft en er niets wordt verspild. Dit maakt het telen niet alleen duurzaam, maar ook nog eens ontzettend efficiënt. De plant krijgt precies wat hij nodig heeft en groeit daardoor optimaal. Voor kleine groentes geldt dat ze in meerdere lagen boven elkaar kunnen worden geteeld, wat (vaak dure) vierkante meters scheelt.
'Steeds minder mensen willen tuinder worden, daarom proberen wij die groene vingers vast te leggen in technologie' - Marinus Luiten - Head of business development Indoor Growing Priva
Gaat dit de Nederlandse tuinbouw veranderen
Nederland heeft perfecte omstandigheden om groenten en fruit te telen. Hierdoor hebben wij vrijwel altijd toegang tot gezond en vers voedsel. Marinus Luiten, Head of business development Indoor Growing: ‘Indoor Growing is in Nederland niet rendabel, aangezien de reguliere tuinbouwbedrijven hier al voldoende voedsel kunnen produceren. Toch is het voor bepaalde niches wel interessant. Denk aan exclusieve en prijzige gewassen als medicinale cannabis.’
In delen van de Verenigde Staten en Canada is Indoor Growing op dit moment al wel rendabel. De voedselketens daar zijn minder efficiënt dan in Nederland en de verkrijgbaarheid van vers en gezond voedsel is lang niet altijd vanzelfsprekend. Met Indoor Growing kan daar verandering in worden gebracht, door voedselproductie dichterbij de consument te brengen. Denk aan de teelt van zacht fruit, komkommers, tomaten, paprika en sla-achtigen.
Priva voert in Nederland op dit moment vooral tests uit. ‘Elk onderdeel van het teeltproces wordt computermatig aangestuurd en dat leidt tot een bepaald resultaat; opbrengst, kwaliteit, etc. Daarin heeft deze nieuwe manier van telen wel een rol binnen de tuinbouw in Nederland. Maar we verwachten niet dat de hele Nederlandse tuinbouw binnenkort overstapt,’ aldus Marinus Luiten.
Naast het moderne kantoorpand van Priva, staat een Indoor Growing unit waarin de tests worden uitgevoerd. Als je naar binnen stapt, voelt alsof je de toekomst binnenwandelt. De paarse ledverlichting geeft de planten een bijna buitenaardse uitstraling en je hebt geen benul van wat er zich in de buitenwereld afspeelt.
Publicatiedatum op deze site: 30 september 2019
Dit verhaal is onderdeel van een serie artikelen voor deze website (tussen 2019 en 2021) waarin agrarisch ondernemers vertellen hoe zij werken aan de omslag naar kringlooplandbouw. Op Groeien naar morgen lees je verhalen van agrariërs die stappen zetten en maak je kennis met de Demobedrijven.