Insecten zijn het kippenvoer van de toekomst en passen perfect in de duurzame eiwittransitie die de overheid voor ogen heeft. Kippen worden er niet alleen blij van; Insecten vormen een gezonde en natuurlijke bron van eiwit, vetten en mineralen. Michiel en Hettie van Grinsven uit Boekel schakelden al over op de productie van meelwormen.
Beeld: © Agrio / Ellen Meinen
Vooralsnog blokkeert EU-wetgeving insecten in veevoer. Vanwege de diermeelperikelen mogen landbouwdieren nog geen dierlijke eiwitten eten. Hobbykippen kunnen wel insecten eten.
Beeld: © Agrio / Ellen Meinen
Overschakelen naar insecten kweken is niet vanzelfsprekend. Michiel en Hettie hebben de stap aangedurfd om weer een bron van inkomsten te hebben als hun nertsenfokkerij in 2024 verboden wordt.
Beeld: © Agrio / Ellen Meinen
De bakken zijn onder meer gevuld met tarwemeel. Voor het vocht worden er stukjes wortel ingelegd. De meelwormen hebben een cyclus van dertien weken in vier stadia: pop, kever, eitje en nieuwe worm.
Beeld: © Agrio / Ellen Meinen
De kevers zijn nodig om weer nieuwe eitjes te leggen. De eitjes zijn na acht weken rijp om nieuwe wormen te leveren. De meelwormen worden nu nog voornamelijk verkocht aan dierentuinen, maar het is de bedoeling om begin 2019 op grote schaal de basis voor bijvoorbeeld hamburgers voor menselijke consumptie te kunnen leveren.
Beeld: © Agrio / Ellen Meinen
Michiel van Grinsven kan de wormen in een voormalige champignonkwekerij kweken. Dat heeft als voordeel dat temperatuur en ventilatie optimaal afgesteld kunnen worden. Kweken van de insecten lijkt niet moeilijk, maar het vraagt heel wat inspanning en tijd om het goed in de vingers te krijgen. Buiten houden van andere insecten en zeer schoon werken zijn belangrijk.
Beeld: © Agrio / Ellen Meinen
Michel en Hettie streven naar een afzet van 250 kg per week. Dit wordt nu nog niet gerealiseerd omdat nog steeds opgeschaald wordt. Ze hebben 150.000 euro geïnvesteerd in de kweek. en verwachten dat er toekomst zit in insectenkweek; niet alleen voor veevoer, maar ook als vleesvervanger . De teelt is duurzamer met minder broeikasgas dan in de gangbare vleesproductie.
Dit verhaal is het resultaat van een samenwerking tussen Agrio en het Ministerie van LNV en kan eerder zijn gepubliceerd in een of meerdere uitgaven van Agrio. Op het gebruikte beeld rust copyright.