"Jonge ondernemers die door willen, moeten een duidelijke visie hebben''
Tim van der Mark is een jonge varkenshouder uit de Beemster. Hij runt het bedrijf samen met z’n ouders, maar wil het straks graag overnemen. Dat vraagt volgens Tim om een duidelijke visie.
“Je moet steeds weer nieuwe uitdagingen pakken, je bedrijf blijven ontwikkelen en samenwerken met andere ondernemers. Dat is gewoon het mooiste wat er is. Daar ben ik ook ondernemer voor.”
Gevraagd naar de overname van het bedrijf van z’n ouders, zegt Tim: “Dat is niet zomaar wat. Daar kan ik wel wat hulp bij gebruiken. Op verschillende vlakken. Want je moet je ouders een keer uitkopen en daar komen spanningen bij kijken die je samen moet oplossen. Je hebt best wel wat geld nodig om het over te nemen en de nodige investeringen te doen. Daar ben je wel verantwoordelijk voor.”
Net als Tim ook aan de slag?
Sta je op het punt een boerenbedrijf te starten of over te nemen? Dan kan je wel een steuntje in de rug gebruiken. Sinds 1 januari 2020 kan je via het Bedrijfsovernamefonds een Vermogensversterkend Krediet (VVK) aanvragen als je kort na de start of overname van een land- of tuinbouwbedrijf extra wil investeren om je bedrijf duurzamer te maken.
Reststromen benutten
Varkenshouder Ruud van Dijck voert zijn varkens zoveel mogelijk met reststromen. Hij spreekt met voedselverspillingsexpert Toine Timmermans van Wageningen University & Research over de mogelijkheden én onmogelijkheden van het gebruik van reststromen in de veehouderij.
Ook zij zetten stappen
Als agrariër en ondernemer wil je vooruit. Maar vaak heb je het gevoel klem te zitten tussen bijvoorbeeld markt en overheid, of tussen bank en burger. Perspectief is nodig. Op deze pagina vind je een overzicht van verhalen van agrariërs die stappen zetten richting toekomstbestendige landbouw.
Maak kennis met demobedrijven
Wil je meer weten over maatregelen voor een duurzame, stikstofarmere en meer extensieve bedrijfsvoering? Demobedrijven zijn agrarische ondernemingen die al grotendeels de omschakeling hebben gemaakt.
Hans Verhoeven is al veertig jaar werkzaam in de varkenshouderij en hier ligt zijn hart nog altijd. De Stal van de Toekomst in Valkenswaard bestaat uit een gesloten varkenshouderij met 250 zeugen, 2000 vleesvarkens en een innovatietak.
"Er zijn gemiddeld 600 varkens minder aanwezig op het bedrijf in vergelijking met andere gangbare varkensbedrijven. Toch wordt er onder de streep beter verdiend."