"Boeren helpen elkaar om stappen te zetten richting een toekomstbestendig bedrijf."
Wil je ook leren van anderen en stappen zetten richting een toekomstbestendig bedrijf? Op deze pagina lees je het verhaal van projectleider Frederik en melkveehouders Rick en Tom. Zij raken geïnspireerd door collegaboeren.
Frederik Hengeveld is projectleider duurzaam boeren bij Wij.land. Hij organiseert onder andere de cursus waarover je in de video meer ziet: “Bij Wij.land brengen wij boeren en experts bij elkaar. Zodat ze hun kennis met elkaar kunnen delen, van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen helpen. Boeren hebben zoveel kennis onderling die ‘moet’ je delen. Dan heb je een gezamenlijk kennisnetwerk dat bijna onbegrensd is. Samen kun je bijna altijd tot een oplossing komen.”
Volgens Frederik kunnen boeren hun problemen met betrekking tot klimaatverandering, kruidenrijk grasland of het gezond houden van de bodem, dan ook het beste bespreken met andere boeren. Die begrijpen je het beste; boeren zoals Rick Dijkshoorn en Tom Scheeres.
“Samenwerken met andere boeren geeft mij meer perspectief voor de toekomst.”
Rick Dijkshoorn is melkveehouder in het Zuid-Hollandse Woerdense Verlaat. Hij is jong, kritisch en ambitieus. “Ik heb er altijd van gedroomd om ons bedrijf met 90 melkkoeien, 40 stuks jongvee en 44 hectare over te nemen. En ik wil het goed doen, maar natuurlijk wel een fatsoenlijke boterham verdienen. Van andere boeren kan ik heel veel leren. Hoe hebben zij dit of dat aangepakt? Welke problemen komen ze tegen? En hoe hebben ze het opgelost? Het antwoord op dat soort vragen. Daar kan ik wat mee. Daar kom ik mee vooruit!”
"Het stikstofbeleid gaat hier waarschijnlijk een grote rol spelen. Maar waar ben ik nu aan toe? Op de bijeenkomsten krijg ik veel nieuwe inzichten die mij verder helpen in de praktijk.”
Als jonge boer vindt Rick het ook prettig om zijn frustraties met andere boeren te delen. “Ons bedrijf ligt op 800 meter van Natura 2000-gebied de Nieuwkoopse Plassen. Het stikstofbeleid gaat hier waarschijnlijk een grote rol spelen. Maar waar ben ik nu aan toe? Op de bijeenkomsten krijg ik veel nieuwe inzichten die mij verder helpen in de praktijk. Samenwerken met andere boeren geeft mij meer perspectief voor de toekomst.”
“Het is geweldig om kennis te delen met elkaar”
Tom Scheeres boert al wat langer. Hij woont en werkt nu ruim 20 jaar op melk- en vleesveebedrijf Koningshoeve Ettingen in Spaarnwoude. “Ik ga naar de cursussen, omdat ik denk dat het enorm belangrijk is voor boeren om kennis uit te wisselen. Iedereen brengt kennis in. En iedereen haalt er kennis uit. Zo kan ik als biologische boer uitleggen hoe wij met de bodem omgaan zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Hoe haal je dan nog steeds een goed voedzaam product van het land? Dat is voor veel boeren relevant omdat kunstmest enorm duur is geworden.”
“Boeren zijn altijd druk, maar zitten daardoor veel te veel op het eigen erf. Kijk, een gewone boer heeft nooit een functioneringsgesprek. Dan word je bedrijfsblind.”
Daarnaast geeft Tom aan dat hij ook veel opsteekt van andere boeren. “Ik ben altijd druk en zit veel te veel op m’n eigen erf. Dat geeft een bepaalde bedrijfsblindheid. Als boer heb je ook nooit een functioneringsgesprek.” Tom wil dus graag regelmatig van z’n eigen erf af om met andere boeren te praten en samen te werken. “Het kan echt je ogen openen. En je gaat erover nadenken. Of je bepaalde zaken misschien toch anders aan kunt pakken. Geweldig toch. We moeten het samen doen hier in dit kleine landje. Met elkaar!”
Welke stappen kan jij zetten?
In deze pagina gaan we in op drie manieren waarop je zelf stappen kan zetten:
- Maak gebruik van een voucher en volg een cursus
- Maak kennis met demobedrijven
- Werk samen in de keten
Cursusvoucher
Als boer kan je allerlei praktijkcursussen volgen, zoals Tom en Rick. De bodemcursus die in de video te zien is, wordt verzorgd door Wij.land. Deze cursus wordt gesubsidieerd door de Rijksoverheid via de SABE-regeling. Een overzicht van alle SABE-projecten vind je hier.
Ook kan je cursussen volgen bij een onderwijsinstelling. Als je een cursusvoucher aanvraagt (mogelijk tot 1 februari 2023), dan kan je maximaal 800 Euro besteden bij een geselecteerde onderwijsinstelling.
Maak kennis met demobedrijven
Samen leren in een cursus kan je inspireren om je bedrijf morgen al weer verder door te ontwikkelen. Er zijn ook agrariërs die grote, soms spannende stappen hebben gezet en waar je veel van kunt opsteken. Zo zijn er demobedrijven die hun deuren openzetten en boeken open doen.
Een bezoek aan een demobedrijf is de moeite waar als je meer wilt weten over maatregelen voor een duurzame, stikstofarmere en meer extensieve bedrijfsvoering. Demobedrijven zijn agrarische ondernemingen die al grotendeels de omschakeling hebben gemaakt.
Zij hebben een subsidie gekregen voor voorlichtingsactiviteiten op hun bedrijf. De bedrijven dienen als inspirerend praktijkvoorbeeld voor andere agrariërs. Wil je ook de volgende stap voor je bedrijf zetten? Maak dan kennis met de Demobedrijven.
Werk samen in de keten
Als boer of tuinder kan je soms het gevoel hebben dat je maar weinig in te brengen hebt als het om de prijs voor je product gaat. Maar er zijn mogelijkheden om je positie te versterken door samenwerking op te zoeken. Onlangs zijn de mogelijkheden opnieuw op een rijtje gezet door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
In dit artikel vertellen we meer over:
- Producentenorganisaties
- Erkende producentenorganisaties
- Samenwerken met een afnemer
- Opdrachten van een brancheorganisatie
- Duurzame samenwerking
De Autoriteit Consument & Markt heeft een leidraad gepubliceerd om je te helpen. Vragen over een voorgenomen samenwerking kan je ook bij hen stellen. Dit is ook mogelijk als de samenwerking is gericht op het bevorderen van duurzaamheid en je twijfels hebt of een bepaalde samenwerking is toegestaan.