Zelfvoorzienend
Joke Brinkman en haar man Jans, runnen een melkveehouderij in het Drentse Amen. Het bedrijf draait om de koeien en de gras- en maisproductie. Joke boert met oog voor biodiversiteit en bodemkwaliteit.
“We zijn vrijwel zelfvoorzienend met het voer. En ruilen onze grond uit met andere boeren. De ene keer staan er aardappels op, dan weer uien, of maïs. Dat is goed voor de bodemkwaliteit en dat levert ons uiteindelijk een eiwitrijk topproduct op. Goed voor de koe, de melk en het milieu. En goed voor onze portemonnee!”
Gevraagd naar haar liefde voor het Drentse landschap, zegt Joke: “Het maakt onderdeel uit van ons bedrijf. Er valt meer voordeel te halen uit samenwerking met natuurorganisaties. Zowel voor de natuur als voor ons bedrijf. Want alleen ga je dan wel sneller. Samen kom je verder.”
Net als Joke ook aan de slag?
Kringlooplandbouw is een manier om de landbouw toekomstbestendig te maken. Veel agrariërs maken al stappen in die richting. In deze online gids van Wageningen University & Research lees je meer over (financiële) kansen, relevant onderzoek en ervaringen van boeren.
Gras en mais van eigen land
Op de website van Boerenverstand lees je meer over gras en mais van eigen land. Voer aankopen kost geld evenals het afzetten van mest. Het is dus logisch dat je er als boer naar streeft zoveel mogelijk van het eigen ruwvoer en de eigen mest te benutten. Ook vanuit milieuoogpunt is dit efficiënter, omdat bijvoorbeeld fosfaat in de kringloop blijft en transportkosten (brandstof) bespaard blijven.
Ook zij zetten stappen
Als agrariër en ondernemer wil je vooruit. Maar vaak heb je het gevoel klem te zitten tussen bijvoorbeeld markt en overheid, of tussen bank en burger. Perspectief is nodig. Op deze pagina vind je een overzicht van verhalen van agrariërs die stappen zetten richting toekomstbestendige landbouw.
Maak kennis met demobedrijven
Wil je meer weten over maatregelen voor een duurzame, stikstofarmere en meer extensieve bedrijfsvoering? Demobedrijven zijn agrarische ondernemingen die al grotendeels de omschakeling hebben gemaakt.
Het uitgangspunt van het melkveebedrijf IJsselvallei is om samen met de natuur te werken en om een duurzaam natuurinclusief verdienmodel te optimaliseren. Jan Willem hoopt een inspiratiebron te zijn voor andere gangbare collega’s die ook richting een natuurinclusief bedrijfsmodel bewegen.
"Al sinds 2020 gebruiken we geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen en telen we geen mais. Het krachtvoer dat nu gevoerd wordt bestaat grotendeels uit de humane voedselresten, zoals wortelstoomschillen en pompoenpulp. Het doel is om de koeien zo veel mogelijk gras te voeren."