Een derde van al het eten op de wereld wordt verspild, niet alleen het eten dat we op ons bord krijgen, maar in de hele keten van de akker tot aan de tafel. Dit heeft schadelijke gevolgen voor het milieu en is de veroorzaker van acht procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. De Deense app Too Good To Go gaat sinds 2015 voedselverspilling tegen en veroverde in 2018 ook de Nederlandse markt. Winkels en restaurants bieden via de app overgebleven voedsel aan in een pakket, genaamd Magic Box. Mensen kunnen deze Magic Boxen dan aan het einde van de dag tegen een klein bedrag ophalen. De koper weet niet precies wat er in het pakket zit, dat maakt het extra spannend. Zo wordt nog eetbaar voedsel niet weggegooid, heeft de koper lekker eten voor een klein prijsje en heeft de verkoper nog wat extra inkomsten.
Bakkerijen, supermarktketens, restaurants, steeds meer ondernemers zien het nut van de app in. Zo ook Biefit Gezondheidswinkel uit het Zuid-Hollandse Naaldwijk. Een gezondheidswinkel waar onder andere biologische producten en vers brood wordt verkocht. Eigenaresse Cindy van Domburg vertelt waarom ze meedoet:
“Ongeveer negen maanden geleden zijn we begonnen met Too Good To Go. Ik hoorde via een klant over de app. Wij zijn altijd bezig met verduurzamen en daarom vind ik het een goed initiatief.
Per week gaan er tussen de zes en acht tassen weg. Daar zit standaard een brood in en dat wordt verder aangevuld met producten die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum aanzitten, of met overgebleven groenten en fruit.”
Voorheen werd het overgebleven voedsel ook niet weggegooid. Cindy: “Ik ben tegen voedselverspilling, dus voor Too Good To Go verkochten we producten tegen de uiterste houdbaarheidsdatum met korting of werd het verdeeld onder de medewerkers. Maar via Too Good To Go verdienen we er nog iets aan.
Soms vraag ik me af of de mensen die een pakket komen ophalen, dat doen uit duurzaam oogpunt of dat het koopjesjagers zijn. Maar eigenlijk maakt dat helemaal niets uit, het eten wordt opgegeten en niet verspild en daar gaat het om.”
Van Denemarken naar Nederland
Too Good To Go is van origine een Deens bedrijf. Hoe is dat dan in Nederland terecht gekomen? Dat is te danken aan de Managing Director van Too Good To Go Nederland, Joost Rietveld. Voor zijn werk verhuisde hij naar het land dat gezien wordt als koploper op het gebied van voedselverspilling, Denemarken. Daar maakte hij voor het eerst kennis met de app Too Good To Go. Joost was zo enthousiast dat hij een sprong in het diepe durfde te wagen en nam de app mee naar Nederland, waar het op 22 januari 2018 voor het eerst gelanceerd werd.
Too Good To Go is actief in veertien Europese landen. Jurjen de Waal, Food Waste Campaigner bij Too Good To Go: “De banden met onze collega’s in andere landen zijn intiem. Ondanks dat we door heel Europa verspreid werken, voelt het als één bedrijf. We leren veel van elkaar en delen zoveel mogelijk kennis.”
Ligt Nederland achter op andere Europese landen als het om het tegengaan van voedselverspilling gaat?
Jurjen: “Dat is een moeilijke vraag, want zoiets is erg lastig te meten. Er is wel steeds meer aandacht voor voedselverspilling in Nederland. Vorig jaar is de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling opgericht waarin bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties samenwerken. Maar als we Nederland vergelijken met Frankrijk, zien we dat daar al langer aandacht is voor het probleem. Drie jaar geleden is er in Frankrijk bijvoorbeeld een wet aangenomen die supermarkten verbiedt om nog eetbaar voedsel weg te gooien. Of dat een effectieve manier is om het probleem op te lossen kun je je afvragen, maar het laat wel zien dat het onderwerp hoog op de politieke agenda staat. In Nederland kunnen we daar veel inspiratie uithalen.”
Meer dan alleen Magic Boxen
Maar Too Good To Go is meer dan alleen een app. Jurjen legt uit: “Voedselverspilling is een serieus probleem. Too Good To Go heeft de ambitie om op elke mogelijke manier bij te dragen aan de movement tegen voedselverspilling. Via onze app hebben we toegang tot een hele grote groep mensen die het tegengaan van voedselverspilling belangrijk vindt. Samen met hen willen we zoveel mogelijk huishoudens bereiken, want huishoudens zijn de veroorzaker van bijna de helft van alle voedselverspilling. We proberen deze mensen op allerlei manieren te inspireren en motiveren. Zo geven we tips en tricks over het bewaren van voedsel, het koken met restjes, noem maar op. Ook bieden we onderwijspakketten aan en geven we workshops over voedselverspilling.”
Een steentje bijdragen
De app heeft inmiddels meer dan één miljoen gebruikers in Nederland. Een van die gebruikers is Jan: “Ik woon in Hilversum en daar zijn vaak Magic Boxen op te halen. Zo doen er restaurant en supermarkten uit de buurt mee. Mijn favoriete winkel om een box op te halen is een broodjeszaak op het station. Daar blijven vaak lekkere dingetjes over als muffins en broodjes. Dan hebben we voor een paar euro wat lekkers voor die avond en een lekker ontbijtje de dag erna.”
Jan gebruikte de app voor lange tijd. “Ik vind het een fijn idee om een steentje bij te kunnen dragen tegen voedselverspilling. En daarnaast scheelde het mij ook geld, omdat ik lekker eten voor een klein prijsje kon krijgen.”
Maar sinds een paar weken is Jan gestopt met Too Good To Go. ”De pakketten van mijn favoriete broodjeszaak zijn altijd heel leuk, maar croissants, muffins en donuts zijn niet altijd even gezond. De pakketten van restaurants en supermarkten zijn vaak erg onvoorspelbaar, omdat je krijgt wat er overblijft. Ik woon samen met mijn vriendin die niet alles lust en als er dan iets in het pakket zit wat zij niet eet, is het toch wel erg veel om het in je eentje op te eten. Too Good To Go is voor ons kleine huishouden niet helemaal geschikt, maar voor een wat groter huishouden is het fantastisch.”
Jan: “Ik vind het een fijn idee om een steentje bij te kunnen dragen tegen voedselverspilling”
Toekomstplannen
Het afgelopen jaar is Too Good To Go heel druk geweest met groeien en het redden van zoveel mogelijk maaltijden. “We zaten echt in een rollercoaster, maar met een prachtig resultaat. Vlak voor de kerst hebben onze gebruikers de 2 miljoenste maaltijd gered in Nederland. Daar zijn we heel trots op.” Vertelt Jurjen. “In 2020 gaat fase twee in en willen we nog meer impact gaan maken. We willen bedrijven inspireren om verspillingsvrij te worden en daarnaast willen we ons meer gaan focussen op de politiek en het onderwijs. We dromen van een wereld zonder voedselverspilling en weten dat dat gaat lukken, maar voorlopig is er nog genoeg werk aan de winkel!”
Jurjen: “We dromen van een wereld zonder verspilling en weten dat dat gaat lukken.”
Een paar handige tips tegen voedselverspilling, speciaal voor de feestdagen:
- Snijd je stokbrood pas aan als het nodig is
- Wees creatief met je restjes! Overal nog wat kliekjes wijn? Bijeengieten en maak er glühwein van
- Te veel groenten? Maak er soep van, of heerlijke groenteburgers
- Vraag je gasten om bakjes mee te nemen en verdeel alles wat er overblijft
Hoe werkt Too Good To Go?
De app is te downloaden via Google Play en de Apple Store. Via de locatiegegevens van je telefoon kun je bekijken welke ondernemers bij jou in de buurt Magic Boxen aanbieden. Wat er precies in de box zit is een verrassing. In de app kun je de Magic Box kopen en direct afrekenen. Daarna haal je de Magic Box op een afgesproken tijdstip op.
Dit verhaal is onderdeel van een serie artikelen voor deze website (tussen 2019 en 2021) waarin agrarisch ondernemers vertellen hoe zij werken aan de omslag naar kringlooplandbouw. Op Groeien naar morgen lees je verhalen van agrariërs die stappen zetten en maak je kennis met de Demobedrijven.
Publicatiedatum op deze site: 24 december 2019