De Vlaamse leghennenhouders Roel van Dun (38), zijn zus Inge (41) en haar man Tom Brokken (41) kunnen op hun nieuwe leghennenbedrijf in Merksplas nabij Turnhout straks zelf voer malen en mengen. „Door zelf tarwe, droge maïs en gerst door het kernvoer te mengen verlagen we onze voerkosten”, vertelt Roel. Aanstaande vrijdag 28 augustus houden ze een open dag en kunnen bezoekers de twee volièrestallen voor in totaal bijna 120.000 leghennen bekijken.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
„We wilden investeren in een voerkeuken of een eiersorteermachine die eieren op gewicht sorteert en kozen ervoor om zelf voer te gaan malen en mengen omdat hier volgens ons meer marge mee te behalen is”, licht Roel van Dun toe.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
Vorig jaar had de familie Van Dun veel pech. Maandagmorgen 7 juli brandde hun twee jaar oude stal door nog onbekende oorzaak compleet af. Toen ze in 2012 de stal bouwden, hadden ze plannen om er een tweede stal bij te zetten. „Na de brand besloten we twee stallen te zetten in plaats van één omdat we dan maar één keer een vergunning aan hoefden te vragen”, vertelt Inge. Straks kunnen ze hier een kleine 120.000 leghennen houden (59.500 per stal). Op hun andere bedrijf in Merksplas, circa 7 kilometer hier vandaan, houden ze ook nog een kleine 60.000 leghennen in twee stallen. De leghennenhouders zijn van plan alle werkzaamheden met hun drieën te blijven doen.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
Van Dun liet vijf voorraadsilo’s van 60 kuub voor 40 tot 50 ton voer plaatsen waar ze bijvoorbeeld kernvoer, tarwe, gerst of droge maïs in kunnen opslaan. Daarnaast staat een kleinere silo waarin ze grit opslaan om door het voer te mengen. Met een trap kunnen de leghennenhouders zelf op de silo’s klimmen om onderhoud te doen aan bijvoorbeeld de elevator. „CCM (Corn Cob Mix) is duur in deze regio, het is financieel interessanter om droge maïs uit bijvoorbeeld Frankrijk door het voer te mengen”, legt Roel uit.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
De stortbak moet tijdens het maken van de foto’s op dinsdag 25 augustus nog worden aangesloten. Met een elevator worden voergrondstoffen straks naar de vijf voorraadsilo’s gebracht. Naast het aansluiten van de stortbak zijn monteurs en installateurs nog druk bezig om alles klaar te krijgen voordat 1, 2 en 3 september de nieuwe hennen komen.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
Indien nodig kunnen de voergrondstoffen zoals tarwe eerst door de hamermolen.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
In de lintmenger worden de voergrondstoffen gemengd. Vijzels brengen de grondstoffen vanuit de voorraadsilo’s direct of via de hamermolen naar de lintmenger.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
Na het mengen worden de grondstoffen met vijzels en een elevator naar één van de twee dagvoorraadsilo’s vervoerd. In iedere dagvoorraadsilo kan Van Dun zes ton mengvoer opslaan.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
De leghennenhouders kozen voor het Natura Step-volièresysteem van Big Dutchman met Flex Led-systeemverlichting. „Op onze andere locatie werken we in één stal ook met Big Dutchman stalinrichting en hier zijn we tevreden over”, vertelt Inge. „Vroeger werkten we daar ook met inrichting van een andere leverancier maar hier waren we minder over te spreken vanwege het vele onderhoud”, zegt ze.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
De tweede etage heeft een houten vloer. „Bij een stalbrand stort een betonnen vloer ook in, bovendien is een houten vloer goedkoper”, motiveert Inge.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
In het systeem bevinden zich voergoten en drinknippels. Aan het eind van de drinknippellijnen zit een slang naar een afvoerbuis zodat de pluimveehouders de nippellijen tijdens de koppel kunnen spoelen.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
De leghennenhouders investeerden in de MS Jet Stream om zodoende zonder stroomdraden minder grondeieren te krijgen. „Na de brand zat de schrik er bij ons goed in”, zegt Inge. „Mede doordat de MS Jet Stream minder brandgevaarlijk is dan stroomdraden kozen we daar voor”, legt ze uit.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
In de zijmuren zitten luchtinlaatventielen.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
Ook aan de voorzijde zitten luchtinlaatventielen.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
De pluimveehouders werken met lengteventilatie.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
Naast drukventilatoren zitten er ook gewone ventilatoren in de achterwand.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
De leghennenhouders kozen voor mestbeluchting met een luchtmengkast.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
De voorgedroogde mest van de mestbanden komt daarna op deze vierlaags platendroger van Dorset. De droger, die achter beide stallen staat, is 42 meter lang. De lucht, die de lengteventilatoren buiten de stal blazen, wordt gebruikt om de mest te drogen. „Om de ventilatielucht optimaal te kunnen gebruiken kozen we in samenspraak met de leverancier voor een lange vierlaags droger in plaats van een korte zeslaags droger”, zegt Inge.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
De leghennenhouders kozen voor een Moba 150 eierinpakker. „Met die machine kan één iemand de eieren zelfstandig verzamelen en hoeft dat niet met zijn tweeën te gebeuren”, motiveert Inge hun keuze.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
Deze robot stapelt straks de eierentrays automatisch op pallets.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
De pluimveehouders kochten ook een automatisch startend noodstroomaggregaat zodat ze geen problemen krijgen met de ventilatie als de netstroom (langdurig) wegvalt.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
Beide nieuwe stallen zijn ook voorzien van brandtrappen. Dinsdag 1, woensdag 2 en donderdag 3 september ontvangen ze de bruine leghennen. „In België hebben bijna alle leghennenhouders bruine hennen omdat er geen markt is voor witte eieren. Slechts enkele supermarkten waaronder Carrefour verkopen witte eieren”, licht Inge toe. Op hun andere locatie hebben ze twee stallen waarin ze een kleine 40.000 bruine hennen en een kleine 20.000 witte hennen houden.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
Na de brand in juli vorig jaar en vergunningsaanvragen begonnen ze in april van dit jaar met bouwen. „Van het geld van de verzekering konden we opnieuw bouwen, maar we hebben er zelf veel tijd en energie ingestoken waarvoor we geen vergoeding ontvangen”, zegt Inge.
Beeld: © Agrio / Tom Schotman
Een lokaal bouwbedrijf bouwde de stallen. De pluimveehouders kozen voor betonpanelen „Dat gaat snel en is goedkoper dan gemetselde muren”, zegt Inge. Aanstaande vrijdag 28 augustus vanaf 15:30 uur is de open dag en kunnen de bezoekers het bedrijf van de familie Van Dun bekijken.
Dit verhaal is het resultaat van een samenwerking tussen Agrio en het Ministerie van LNV en kan eerder zijn gepubliceerd in een of meerdere uitgaven van Agrio. Op het gebruikte beeld rust copyright.