Voedsel, zorg, consument, boer: een allesomvattende samenwerking

De meanderende Linge biedt soms een scheef beeld van haar omgeving. Waar het water traag maar gestaag richting Gorinchem rolt, wordt aan haar oevers driftig gewerkt aan een betere samenleving. Een complexe samenwerking tussen burgers, overheden, boeren en andere ondernemers geeft in de Drechtsteden handen en voeten aan een aantal ambitieuze plannen. De man achter het project Drechtstadsboer is Robert Klaassen.

Beeld: ©Drechtstadsboer / Foto: Jan Wind. Bewerking: Rocketboys

Het komt allemaal voort uit het burgerinitiatief Platform Duurzaam Dordrecht. Hieruit zijn een aantal stichtingen en organisaties ontstaan, die graag aan de slag gingen met de ideeën en concepten die voorbij kwamen. Klaassen groepeert mensen en plannen en vormt Drechtstadsboer, een stichting die zich richt op het stimuleren en professionaliseren van duurzame (stads)landbouw, het verbeteren van de relatie tussen stad en land en het versterken van de positie van de boer in de voedselproductieketen.

Beeld: ©Drechtstadsboer

Projecten

Hoe dan? Door middel van een breed pallet aan projecten en sociale initiatieven. Een in het oog springend succes is het Groenekratje, dat inmiddels is omgedoopt tot De groenten van Cors.  De inhoud komt grotendeels bij Zorgboerderij Zuidpunt en De Oude Beer, beiden uit Dordrecht, vandaan. De kratjes, want dat zijn het nog steeds, kunnen worden opgehaald op de boerderij, of worden thuisbezorgd. Ook zijn er tien afhaalpunten in Dordrecht en Zwijndrecht. Het is een van de vele korte keten-initiatieven dat een boost in verkoop heeft ervaren dankzij corona. Naast losse verkoop krijgen zo’n honderd abonnees elke week de onbespoten groenten van Cors.

Samen met Food Valley in Ede werd een handelsmissie opgezet. In een grote en volle bus werden de Zuid-Hollanders naar Gelderland gereden. “Met mensen uit onderwijs, overheid, bedrijfsleven uit de Drechtsteden, Alblasserwaard en Zuid-Holland bezochten we het stadhuis van Ede, waar de kok in de bedrijfskantine de zakjes heeft afgezworen en alleen nog maar vers kookt met producten zo veel als mogelijk uit de omgeving,” vertelt Klaassen. Meerdere succesvolle en inspirerende samenwerkingen werden bezocht en besproken. Een jaar later werden de rollen omgedraaid en kwam Gelderland op bezoek in de Drechtsteden regio.

Beeld: ©Drechtstadsboer

Met het zogenaamde Stadswaardenhuis DOOR gaat vier keer per jaar een uitgebreide chique maaltijd gemaakt en geserveerd worden voor mensen met een kleine beurs. Studenten van het ROC Davinci stonden in eerdere versies borg voor uitstekende bediening terwijl het eten gisteren nog binnen een straal van zo’n dertig kilometer in de aarde zat of erop rondliep.

Tijdens de Dutch Food Week in 2020 wordt er een teaser gelanceerd voor een nieuw project: wortel schieten. Hier wordt gepoogd ‘oude’ Nederlanders en hun kookkunsten, te integreren met ‘nieuwe’ Nederlanders, en hun cultuur en ervaring. Een van de hoogtepunten wordt de Libanese variant op het Brabantse worstenbroodje, gemaakt van louter lokale producten uit de korte keten.

Kennisdelen, kennis en begrip vergroten, samenwerken en de boer meer waarde bieden voor zijn producten. Het is de kern van de stichting, waarvan het voortbestaan afhangt van de jaarlijkse subsidieaanvraag en de vrijgevigheid van een aantal donoren. Het remt Klaassen allerminst af. Na inmiddels zeven jaar actief te zijn met de stichting is het een vast onderdeel van de manier van werken. En als je langs de Linge aan je hogere doel mag werken, wil je dat natuurlijk zo lang mogelijk volhouden.

Heeft u ook goede ideeën voor kringlooplandbouw? Bent u op zoek naar een samenwerkingspartner of wilt u advies over kringlooplandbouw? Het ministerie van LNV nodigt u uit uw vragen en initiatieven te delen via het Doe mee!-loket.

Publicatiedatum op deze site: 8 oktober 2020