Eerder dit jaar introduceerden wij de Herenboerderij, een duurzame, kleinschalige boerderij, waar de burgers een boer in dienst nemen die zorgt voor de groente, het fruit en de dieren. Samen streven ze naar een kleine kringloop met zo min mogelijk input van buitenaf. Nu maken we kennis met de boer achter de Herenboerderij: Albert Boersen. Boer Albert is verantwoordelijk voor de boerderij de Vlinderstrik vlakbij Rotterdam. Hij is in loondienst bij 200 ‘ledeneigenaren’ en heeft in totaal 500 ‘monden’ die hij wekelijks voorziet van duurzaam geteelde producten, waaronder binnenkort ook eieren.
Op de 6 hectare grond van de ledeneigenaren groeit boer Albert onder andere courgettes, kool, aardappelen en venkel. Ook leert hij hen over de boerenpraktijk en op hun beurt helpen zij hem mee met de dagelijkse klussen. Hij heeft hun hulp hard nodig, maar het is best nog even zoeken naar hoe hun kwaliteiten effectief kunnen worden ingezet.
De communicatie met de ledeneigenaren gaat via Whatsapp. Op zondag maakt boer Albert een planning over wat er de volgende week allemaal gedaan moet worden en waar hij hulp bij nodig heeft. De hulpvraag deelt hij in de groepsapp met de vrijwilligers, die dan kunnen aangeven wanneer zij kunnen helpen. Bovendien houdt boer Albert hen op de hoogte van zijn werk op de boerderij door bijna dagelijks video’s op zijn Instagram te delen.
De motivatie van boer Albert om aan de slag te gaan bij Herenboeren? De mogelijkheid die hij krijgt om door te leren en te ontwikkelen, zowel op technisch als sociaal gebied zonder zelf het risico te dragen. Bij de coöperatie staat de boer centraal en is het aan hem om verbinding te maken met de ledeneigenaren, voor het duurzaam voortbestaan van de coöperatie.
Die verbinding is bovendien ook belangrijk om de burger inzicht te geven in wat het betekent om boer te zijn. ‘De kloof tussen boer en burger die nu is ontstaan, zorgt er niet alleen voor dat mensen minder waardering hebben voor de boer en de producten, maar ook dat daardoor veel regeldruk is ontstaan die niet aansluit op de praktijk’, aldus boer Albert. Het is soms nog wel zoeken naar balans tussen het sociale gedeelte en het werk wat er moet gebeuren op het land. Maar de verbinding heeft Albert al gemaakt: bijna dagelijks lopen de ledeneigenaren op de boerderij, zelfs ’s avonds en in het weekend, en vaak nemen ze ook wat te eten mee voor “hun” boer.
Toen boer Albert op zijn 27e begon bij Herenboeren kreeg hij slechts een plan, dat hij zelf dat hij zelf heeft aangepast voor de Vlinderstrik. Voor een boer die van huis uit melkveehouder is, was dat in het begin flink pionieren. Nog steeds valt boer Albert regelmatig terug op zijn boerenverstand om zijn gewassen zo goed mogelijk te laten groeien. Dat lukt hem al aardig, ook al is zijn productie nog niet optimaal. Maar met de coöperatie met leden die nauw betrokken zijn en een tuinder die hem twee keer per week helpt, liggen er elke week weer verse, duurzame producten klaar.
Dit verhaal is onderdeel van een serie artikelen voor deze website (tussen 2019 en 2021) waarin agrarisch ondernemers vertellen hoe zij werken aan de omslag naar kringlooplandbouw. Op Groeien naar morgen lees je verhalen van agrariërs die stappen zetten en maak je kennis met de Demobedrijven.