Proeftuin Van Pallandtpolder, samenwerking in kringlooplandbouw (Goeree-Overflakkee)

Wat hebben een akkerbouwer, melkveehouder en agrarisch adviseur gemeen? De ambitie om bij te dragen aan een duurzame toekomst voor de agrarische sector, door nieuwe technieken en inzichten in de praktijk te brengen. Dit doen Remco Wesdorp, Huibert Groeneveld en Martijn Groenendijk samen in de Proeftuin Van Pallandtpolder op Goeree-Overflakkee.

Beeld: ©Proeftuin van Pallandtpolder
Een student voert veldwerkzaamheden uit in de Proeftuin

De kracht van de Proeftuin zit in de verschillende achtergronden van haar initiatiefnemers: Akkerbouwer Remco Wesdorp, melkveehouder Huibert Groeneveld, en agrarisch adviseur Martijn Groenendijk laten zien dat akkerbouw en melkveehouderij niet alleen te combineren zijn, maar elkaar ook echt kunnen versterken. In de 69 hectare grond tellende Proeftuin Van Pallandtpolder in Middelharnis bundelen zij hun kennis en krachten in onder andere kringlooplandbouw, strokenteelt, kruidenrijk grasland en akkerranden.

“Door ons akkerbouwbedrijf met het melkveebedrijf te combineren, kunnen we een kringloop sluiten.” – Remco Wesdorp

Duurzame ambities

De doelstelling van de Proeftuin is helder: de agrarische sector helpen verduurzamen en tegelijkertijd bij te dragen aan een gezondere bodem, lagere milieubelasting en toekomstbestendige teeltsystemen. Aan de hand van kringlooplandbouw en praktijktesten wordt er gewerkt aan concrete oplossingen. “De kennis van Martijn, als agrarisch adviseur gespecialiseerd in onder meer subsidieaanvragen, planvorming en begeleiding, komt daarbij goed van pas”, zegt Remco. Hij vertelt hoe de verschillende expertises binnen de initiatiefnemers binnen de Proeftuin samenkomen.

Beeld: ©Proeftuin van Pallandtpolder
Rondleiding over één van de percelen

Samen de kringloop sluiten

“Door ons akkerbouwbedrijf met het melkveebedrijf van Huibert te combineren, kunnen wij een kringloop sluiten. De afvalstromen van de akkerbouw, die niet geschikt zijn voor humane consumptie, worden benut als veevoer.” Huibert vult aan: “Daar staat tegenover dat we de mest van onze koeien als voedingsstof inzetten voor landbouwproducten, waarmee we nutriëntenverlies tegengaan.” Bij de maatregelen die in de Proeftuin worden genomen, ligt de nadruk op bodemgezondheid, efficiënt nutriëntengebruik en het verminderen van de milieu-impact. 

“In de Proeftuin maken we innovatieve werkwijzen en resultaten inzichtelijk voor een breed publiek.” – Martijn Groenendijk

Bron van kennis en inspiratie

Naast concrete oplossingen hoopt de Proeftuin ook bij te dragen aan kennisdeling en inspiratie, stelt Martijn. “We werken daarvoor samen verschillende partners en stakeholders uit de gehele keten, waaronder agrarische ondernemers, wetenschappelijke instellingen en regionale overheden. Samen zetten we ons in om kennis, ervaringen en concrete resultaten die de sector vooruit kunnen helpen te bundelen en verspreiden.

Beeld: ©Proeftuin van Pallandtpolder
Het maken van Bokashi is één van de proefactiviteiten

Komt het zien!

Onder de GLB-projectsubsidie Demonstratieprojecten wil de Proeftuin Van Pallandtpolder de komende jaren een serie demonstraties opzetten. “Daarin maken we de innovatieve werkwijzen en resultaten van de Proeftuin inzichtelijk voor een breed publiek”, licht Martijn toe. Met het actief delen van resultaten op onder meer social media en door hun groeiende netwerk verder uit te breiden, hopen Remco, Huibert en Martijn dat steeds meer ondernemers deze kennis op hun eigen bedrijf kunnen toepassen.

Meer informatie over het project lees je hier