Exterkate Biologische Varkens, Bentelo
In Bentelo (Overijssel) runt Ruben Exterkate zijn biologische varkenshouderij. In 2022 is hij officieel omgeschakeld van gangbare naar biologisch. In Bentelo tref je een modern biologisch bedrijf: datagestuurd werken, circulair aanpakken en aandacht voor de connectie tussen boer en burger.

Vanaf de jaren ’60 hadden de ouders van Ruben het bedrijf opgebouwd tot een varkensbedrijf met 750 zeugen. Toen Ruben in 2015 in het bedrijf kwam, werden er plannen gemaakt om stapsgewijs door te groeien naar 3000 zeugen. Toch liep dat uiteindelijk heel anders.
Van gangbaar naar biologisch
Ruben had bedenkingen bij de afzetmarkt. “De marktprijs van varkensvlees schommelt, zonder dat je hier als producent invloed op hebt.” Ook merkte hij een omslag, waarbij met een andere blik werd gekeken naar vleesproductie. “Dat zette mij aan het denken: past de varkenshouderij met drieduizend zeugen nog wel in deze maatschappij?”
Toen iemand voor het eerst de overstap naar biologisch noemde, vonden Ruben en zijn vader dit helemaal niet passen bij hun bedrijf. Maar toen Ruben zich erin verdiepte, merkt hij dat het een erg volwassen sector is. De keten is stabiel en de markt vraag gestuurd. Bezoeken aan verschillende biologische bedrijven hielpen om uiteindelijk om in 2018 de overstap te maken.
Nu houdt hij 200 zeugen en 400 vleesvarkens en levert hij zijn biologisch varkensvlees via de De Groene Weg. Dit bevalt tot nu toe goed en zorgt voor plezier in het werk.
“Ik werd aan het denken gezet: past de varkenshouderij met drieduizend zeugen nog wel in deze maatschappij?" - Ruben Exterkate
Datagedreven in de biologische varkenshouderij
Het bedrijf van Ruben is het eerste proefbedrijf voor de biologische varkenshouderij. In samenwerking met voerleverancier Reudink vindt veel voedingsonderzoek plaats op het bedrijf. Alle varkens op het bedrijf zijn voorzien van een chip om parameters als het gewicht, de voeropname en het medicijngebruik bij te houden. Het chippen en bijhouden van de data is onderdeel van het bedrijfsproces. Dit maakt het volgen van data nog makkelijker. Ook werkt Ruben mee aan het ontwikkelen van een applicatie om de individuele levenscyclus van de zeugen te volgen. De gezondheid van de zeug beter monitoren zorgt ook voor een goede gezondheid van de biggen. Meer zicht hierop kan varkenshouders dus helpen.

Stappen naar de toekomst
Circulariteit staat centraal op het bedrijf. Ruben is dan ook continu bezig om zoveel mogelijk stromen op het bedrijf her te gebruiken. Ruben werkt daarom samen met een akkerbouwer van landgoed Twickel. Deze akkerbouwer krijgt mest van het varkensbedrijf. Als wederdienst ontvangt hij het stro van de graanteelt op het landgoed en waar mogelijk het graan dat niet voor menselijke consumptie geschikt is.
Exterkate heeft zelf ook beschikking over 8 hectare grasland. In de toekomst zou Ruben hier graag zelf gewassen willen telen. Hij is nog aan het onderzoeken hoe dit er voor hem uit komt te zien. Vast staat wel dat het moet passen binnen zijn visie om zo veel mogelijk circulair te werken.
Verbinding tussen Boer en Burger
Voor Ruben is ook de connectie tussen boer en burger erg belangrijk. In oktober 2024 is een mooie ontvangstruimte opgeleverd waar hij groepen ontvangt om zijn bedrijf te laten zien. Ruben merkt dat er veel belangstelling is voor zijn bedrijf en maakt hier ook letterlijk ruimte in zijn agenda voor: van schoolklas tot internationale collegaboeren.
Ook een bezoek plannen aan Exterkate Biologische Varkens?