Melkveehouderij Sprangers, Sjaak en Suzanne (Kaatsheuvel)
Sjaak en Suzanne Sprangers melken 62 jerseykoeien op biologische wijze aan de rand van het Noord-Brabantse park Loonse en Drunense duinen. “Wij willen laten zien dat natuur en melkveehouderij heel goed samen gaan."
Onderaan deze pagina vind je een overzicht van duurzaamheidsmaatregelen van deze ondernemer.
Het boerenbedrijf was ooit gemengd met melkkoeien en vollegrondsgroente. Ondertussen is het alleen een melkveehouderij . De jerseys worden gehuisvest in de innovatieve Kwatrijnstal. De Kwatrijnstal is staat bekend om een hoog dierwelzijn, sterke ammoniakreductie en mooie inpassing in het landschap. Een win-win situatie. Naast de Kwatrijnstal is het bedrijf begonnen met het aanplanten van voederbomen.
Van de 90 hectare pachten zeer 70 van natuurmonumenten. "Juist ook boeren zonder grondpositie zijn welkom, omdat via pachtovereenkomsten met terreinbeherende organisaties veel te regelen valt."
Samen werken met terreinbeherende organisaties
De jerseys van Sjaak en Suzanne grazen een flink aantal uur in het jaar. De ondernemers hebben hiervoor een mooie samenwerking met Natuurmonumenten. Van de 90 hectare pachten zij er 70 van natuurmonumenten. “Ik doe een stukje natuurbeheer, en mijn koeien kunnen hier bijna jaarrond grazen. Percelen bestaan uit veel gras, maar ook de gele bloemen, zoals Jacobs kruiskruid. Minder gewenst, maar dat hoort er helaas wel bij. Jerseys zijn goed instaat om met het grazen op dit soort percelen melk te produceren” licht Sjaak toe.
“Het doel van Natuurmonumenten is echt natuurbeheer, mijn doel is gewoon een gezonde veestapel. Als dat samengaat, prima. We hebben wel de afspraak dat, wanneer ik vind dat mijn koeien ‘te veel last’ kunnen krijgen, ik aan de rem kan trekken. De samenwerking bestaat al sinds 2002 en het wordt eigenlijk steeds beter.”
Stichting Duinboeren
Naast demobedrijf is melkveehouderij Sprangers ook inspriratiebedrijf voor de provincie Brabant én is Sjaak voorzitter van stichting Duinboeren. De organisatie staat voor een gezonde toekomst voor alle agrarische bedrijven in de regio. De stichting Duinboeren bestaat formeel al sinds 1992, waarna in 1995 het Nationaal park Loonse en Drunense duinen werd vormgegeven. Dit betekende onzekerheid voor de agrarisch ondernemers rond het park, wat zou er nog kunnen en mogen? De bezorgde agrarisch ondernemers trokken samen op om oplossingen te vinden voor het samengaan van landbouw en het nationale park. De missie van de stichting luidt dan ook: Vitale agrarische en gebiedsgerichte bedrijven werken in harmonie met natuur en landschap op een volhoudbare manier aan producten en diensten die maatschappelijk door burger, consument en overheid gewaardeerd worden.
Inspireren als demobedrijf
Sjaak zal als demobedrijf verschillende activiteiten organiseren om zijn kennis en ervaring te delen met collega-agrariërs. “Niet alleen de biologische boeren of boeren die biologisch willen worden, voor iedereen die interesse heeft in duurzame maatregelen kan ons bedrijfsmodel interessant zijn” zegt hij . Juist ook boeren zonder grondpositie zijn welkom, omdat via pachtovereenkomsten met terreinbeherende organisaties veel te regelen valt, zoals bij Sjaak aan de orde is. De ontvangstruimte boven de Kwatrijnstal is de uitgelezen plaats om als eerste het stalconcept toe te lichten!
Maak kennis met dit demobedrijf
Van dit bedrijf is nog geen website beschikbaar
Maak kennis met andere demobedrijven
Meer weten over de duurzame maatregelen van andere demobedrijven? Maak ook kennis met deze bedrijven.