Melkveebedrijf De Klerk (Beusichem)

In het Gelderse Beusichem runnen Gijsbert en Margo de Klerk een melkveehouderij met 120 melkkoeien. Op deze unieke locatie in de uiterwaarden hebben zij de ruimte om vrij extensief te werken. Daardoor zijn ze nu volledig zelfvoorzienend qua ruwvoer, en ook grotendeels qua krachtvoer.  

Beeld: ©Melkveebedrijf De Klerk

In de genen

Gijsbert heeft nog twee broers die ook boer zijn. Een van hen nam de ouderlijke boerderij over en Gijsbert kwam terecht in Beusichem. Maar de band met het ouderlijk bedrijf is er nog steeds: de broers lenen geregeld elkaars machines. Ook zoon Niels wil in de toekomst graag aan de slag in het bedrijf. Als Niels hun melkveehouderij vergelijkt met de bedrijven van zijn studiegenoten in Dronten, dan ziet hij dat hun bedrijf relatief extensief is.  

“Ik vind het interessant om te kijken wat ik kan besparen op voerkosten. Dat gaat wel eens ten koste van een liter melk, maar die laatste liters melk zijn relatief duur. Dus per saldo komen we er aan het eind van het jaar niet slecht af” - Gijsbert de Klerk

Ruimte voor ruw- en krachtvoer 

Dankzij de ruimte rondom hun bedrijf was er de mogelijkheid om zeven jaar geleden voederbieten in het bouwplan op te nemen. De koeien vinden de voerderbieten erg smakelijk. Daarnaast wordt ook maiskolven-silage (MKS) ingezet als krachtvoervervanger. Hierbij worden de gehele maiskolven, inclusief schutbladeren, gehakseld en ingekuild. Met de voederbieten en MKS kan aardig worden bespaard op de inkoop van krachtvoer. Gijsbert vertelt: “Ik vind het interessant om te kijken wat ik kan besparen op voerkosten. Dat gaat wel eens ten koste van een liter melk, maar die laatste liters melk zijn relatief duur. Dus per saldo komen we er aan het eind van het jaar niet slecht af”. Een ander bijkomend voordeel van de locatie in de uiterwaarden, is dat er veel ruimte is voor weidegang én dat het bedrijf het grootste gedeelte van de mest op eigen land kwijt kan.  

Beeld: ©Melkveebedrijf de Klerk

Schoffelen en pleksgewijze bespuiting

Gijsbert ziet mogelijkheden om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te minderen. “Dat is nodig voor het milieu en de toekomst”. Hij verwacht niet dat zijn teelten helemaal zonder gewasbeschermingsmiddelen kunnen, maar wel met minder. Zo wil hij pleksgewijs gaan bespuiten en onkruid schoffelen in bieten en mais. Met een loonwerker en mechanisatiebedrijf uit de buurt wordt samengewerkt om de werking van verschillende machines te toetsen in pilots. 

Beeld: ©Melkveebedrijf de Klerk

Leren van elkaar

Al twintig jaar is Gijsbert actief lid van een studieclub: “Ik ga naar de vergaderingen en daar steek je altijd wel iets op. Soms over hoe jij het ook wil doen, soms hoe juist niet. Maar ook dat laatste is nuttig”. Ook uitwisseling met de nieuwe generatie wordt niet vergeten: “Via boerderij educatie voor scholen laat ik graag zien waar ons eten vandaan komt”. Gijsbert hoopt als demobedrijf nog meer in gesprek te gaan met anderen, om elkaar zo te inspireren.   

Meer informatie over het bedrijf en hun activiteiten vind je hier.