Hemus & ERF

Hemus is een vooruitstrevende organisatie die zich richt op de integratie van landbouw en natuur. Opgericht door Stichting ERF, vormt Hemus de volgende stap in de ontwikkeling van biologische en natuurinclusieve landbouw in Flevoland. Waar ERF al ruim 27 jaar toonaangevend is in biologische akkerbouw en ketenverkorting, bouwt Hemus voort op deze ervaring om landbouw duurzamer, innovatiever en veerkrachtiger te maken. Samen zijn ERF BV en Hemus BV demonstratiebedrijven.  

Beeld: ©Jean Pierre Jans

ERF BV : Grootschalig biologisch en innovatief 

ERF BV werd ruim 27 jaar geleden opgericht om ca 3700 ha landbouwgronden van het Rijksvastgoedbedrijf tijdelijk te beheren. Met een biologisch gecertificeerde werkwijze en een focus op innovatie is ERF met momenteel ca 11 ha nog steeds een van de grootste biologische akkerbouwbedrijven van Nederland. Het bedrijf werkt samen met partners in de sector om gewassen zoals bieten, pastinaak en suikermaïs af te zetten aan de retail in Nederland en NW Europa. Innovatie in teeltsystemen staat centraal; zoals de ontwikkeling van strokenteelt en inzetten van vaste bloemenstroken die biodiversiteit verhogen en plaagdruk verlagen. Ook werkt ERF BV graag met de nieuwste soort machines, zoals de robot trekker.

Hemus: doorontwikkeling natuurinclusief en kenniscentrum 

Hemus heeft als ambitie om in de praktijk te laten zien dat robuuste en ecologische landbouwsystemen langjarig mogelijk zijn. Hiertoe voert Hemus een aantal experimenten uit om kennis op te doen waarbij meer gewasdiversiteit op het perceel centraal staat. Zo wordt gewerkt met agroforestry en verschillende vormen van strokenteelt. Naast praktijkonderzoek deelt Hemus de opgedane kennis door middel van excursies, masterclasses en trainingen op maat. Een belangrijk uitgangspunt is om in samenspraak met collega boeren, ketenpartijen en maatschappelijke organisaties verder te spreken over hoe landbouw en natuur effectiever kunnen samengaan. 

"Belangrijk is samenspraak met collega boeren, ketenpartijen en maatschappelijke organisaties. Samen verkennen we hoe landbouw en natuur effectiever samen kunnen gaan."

Samenwerking

ERF en Hemus werken nauw samen. Beide bedrijven werken ook veel samen met het wetenschappelijke onderzoek, zoals met de WUR, met natuur- en landschapsorganisaties in Flevoland en allerlei andere bedrijven en organisaties in de omgeving en uit de sector. ERF en Hemus zijn samen het Nederlandse bedrijf binnen de door Wagenungen University & Research opgezette Global Network of Lighthouse Farms. Dit netwerk bevat bedrijven die op vooruitstrevende wijze werken aan duurzame landbouw.  

Beeld: ©Jean Pierre Jans

Robuuste teeltsystemen

Gezien de huidige uitdagingen in de landbouw, zoals klimaatverandering, achteruitgang bodemvruchtbaarheid, verlies van biodiversiteit, negatieve invloeden op milieu (lucht, water, bodem), is het noodzakelijk om toe te gaan naar een vorm van landbouw die gebruik maakt van de natuurlijke hulpbronnen en -diensten en deze niet beschadigen, maar juist herstellen. Hemus en ERF zetten in op robuuste, toekomstbestendige landbouwsystemen die minder afhankelijk zijn van externe invloeden. Door te investeren in strokenteelt, agroforestry en weerbare rassen, hopen ze niet alleen hun eigen bedrijfsvoering te verduurzamen, maar ook andere agrariërs te inspireren. 

Kennisdeling

Met een wetenschappelijk onderbouwde aanpak en sterke samenwerkingsverbanden vormen de bedrijven een schakel in de transitie naar een duurzamer voedselsysteem. Door kennisdeling en praktijkgerichte innovatie te combineren, laten ze zien dat biologische landbouw hand in hand kan gaan met natuurbeheer en maatschappelijke betrokkenheid. 

Meer weten over de duurzame initiatieven van Hemus? Plan een bezoek of kijk op de website voor meer informatie. 

Beeld: ©Jean Pierre Jans