‘Meer omzet op die verhuurde 1 hectare dan op mijn eigen 40 hectare’
“Dat is toch wel de hectare met de meeste omzet”, vertelt agrarisch ondernemer Boy Griffioen lachend over het stuk land dat hij heeft verhuurd als groentepluktuin. Voor Boy een aanvulling op zijn brede biologische melkveebedrijf met directe verkoop. “Maar er komt wel meer bij kijken dan ik in eerste instantie dacht”, waarschuwt de demoboer alvast.
Gehoornde Montbéliarde-koeien in een potstal, een kippencaravan, composttoiletten, en zelfs een woonhuis van stro. Het is niet te missen dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat bij Boy en Wendela Griffioen van De Groene Griffioen in Weesp (Noord-Holland). Toch draait het niet alleen om ‘groen doen’. Naast duurzaamheid en betrokkenheid is ook het verdienmodel een belangrijk aspect van de bedrijfsvoering. In de loop van de jaren heeft het echtpaar een brede agrarische onderneming op poten gezet. Zestig melkkoeien, een muziekstudio, vergaderruimte, kaasmakerij en een boerderijwinkel. “Voor een mooi en bloeiend veenweidegebied is een goed verdienmodel met een eerlijke prijs nodig”, vindt Boy. De ervaringen die hij heeft opgedaan om als extensieve veehouderij naar een goed verdienmodel toe te werken, deelt hij als Demobedrijf Duurzame Landbouw met andere boeren. De successen én de uitdagingen.
€100.000 omzet per hectare
Sinds 2021 is de Groene Griffioen uitgebreid met een tuin op basis van een community, een groep mensen, die met elkaar de tuinders betalen en zelf hun eigen groenten komen oogsten. “Wij hebben hier al veehouderij en een eigen winkel, dus een groentetuin is een mooie aanvulling op ons bedrijf”, licht Boy zijn keuze toe. Op deze ene hectare werken drie tuinders, die daar met elkaar twee fulltime banen aan hebben. Daarnaast zijn er dagelijks vrijwilligers te vinden. “Deze hectare heeft met €100.000 omzet per jaar de hoogste omzet van al mijn hectares, maar is daarmee ook de meest kapitaal intensieve. En ik denk dat deze hectare bij elkaar meer arbeid vraagt dan al mijn 40 hectare bij elkaar”, zegt Boy lachend. In principe is Boy alleen verpachter, maar in de praktijk blijkt er nog meer werk voor Boy en Wendela in te zitten. Zeker voor het grovere trekkerwerk springt Boy vaak in, waar hij ook voor betaald krijgt. Boy ziet de tuin als een verrijking van zijn bedrijf. “Wij generen wat extra inkomsten uit de pacht en faciliteiten die we bieden, al is dat natuurlijk geen wereldwinst. We zien wel dat mensen die wekelijks komen plukken ook langskomen in de boerderijwinkel. Ongemerkt zijn er op allerlei manieren voordelen. Er komen meer mensen op ons erf, waardoor wij makkelijker aan vrijwilligers komen en meer publiciteit krijgen als boerderij.”
"Er komen meer mensen op ons erf, waardoor wij makkelijker aan vrijwilligers komen en meer publiciteit krijgen als boerderij.”
Brainstormsessie over extreme natheid
Net als in de rest van Nederland was het ook in het veenweidegebied erg nat dit jaar. Daarom organiseerde Boy deze zomer een brainstormsessie. Samen met ‘zijn’ tuinders, andere tuinders, experts vanuit het waterschap en bodemkundigen kwamen ze bij elkaar op de tuin bij Boy. “Met zo’n extreem nat voorjaar zitten wij, maar ook andere tuinders, met de handen in het haar. Als je mensen bij elkaar zet, krijg je een leuke energie. Iedereen werkt in een andere context en heeft andere dingen geprobeerd, daar kun je van leren”, vertelt Boy enthousiast.
De Groene Griffioen, Weesp (NH) Boy en Wendela Griffioen 60 melkkoeien, 60 stuks jongvee 56 hectare land, waarvan 40 hectare eigendom Biologisch
‘Daar leer ik zelf ook van’
Tijdens de bijeenkomst over grondbeheer bij extreem nat weer kwamen een aantal oplossingsrichtingen naar voren. Stap één is het kijken naar de compactheid van de bodem. Wellicht kan kalk of gesteentemeel nog helpen om de pH, structuur en doorlaatbaarheid van de bodem te verbeteren. Een tweede denkrichting is het verhogen van de bedden of het aanleggen van drainage. “Dat zijn voor de tuinderij best pittige ingrepen, waar we eerst goed over na willen denken. Met verheven bedden wordt alles handwerk, omdat je er niet doorheen kunt rijden. Drainage is een dure ingreep. En de vraag is of dat bij ons in het veenweidegebied gaat werken. Het slootwaterpeil is in verhouding hoog, misschien gaat het dan juist wel andersom werken en voer je juist water aan.” Een derde mogelijke oplossingsrichting is wat grootser: het waterpeil zelf mogen sturen. De opzet is om bij natte omstandigheden, eventueel in combinatie met drainage, het waterpeil in de sloot langs het perceel te kunnen laten zakken. Naast deze drie richtingen voor waterkwantiteit, kwamen er ook meer kleine, praktische ideeën naar voren over bodembeheer bij veel water. Het onkruid tiert dit jaar welig, omdat de gewassen slecht groeien door het water. Een manier om het onkruid tegen te gaan, is via het mulchen van bijvoorbeeld bermgras. Boy, zijn tuinders én de andere aanwezige tuinders gaan zich de komende tijd buigen over de verschillende opties. “Ik vind het in ieder geval mooi om de ervaringen van andere boeren te horen. Ik heb weer dingen gehoord die wij hier thuis kunnen proberen. Daar leer ik zelf ook van”, besluit Boy enthousiast.
Demobedrijf
De Groene Griffioen is Demobedrijf Duurzame Landbouw. De Demobedrijven zijn agrarische bedrijven die stappen hebben gezet naar duurzaam ondernemerschap. Onder de noemer ‘De Groene Vonk’ vertellen de deelnemers een aanstekelijk verhaal over risico's nemen, fouten maken, successen vieren en perspectief creëren voor de toekomst van je bedrijf.
Lees meer over De Groene Griffioen