Kom van je erf af en zoek wat bij je past
Wat een positieve energie! Dat is het eerste dat opvalt aan de drie ambitieuze jonge melkveehoud(st)ers Henri, Irma en Bart die aan de keukentafel zitten. Of zoals ze dat zelf zeggen; “We zijn gewoon eigenwijs en trekken ons eigen plan.”
Henri van den Boomen (36) onderneemt op Hillekens Hoeve. In het Brabantse Etten-Leur houden zij 90 grasgevoerde biologische melkkoeien, met gecertificeerde antibioticavrije A2A2-melk. “We willen al het voer voor onze Fleckviehs uit onze eigen gemeente halen”, aldus Henri, die eigen grasbrok maakt en alleen nog keltisch zeezout gebruikt als aanvulling. Maar daar blijft het niet alleen bij. “We maaien bijvoorbeeld met een dubbele messenbalk om zoveel mogelijk insecten in leven te houden. We verkopen ons eigen vlees en zuivel en hebben alleen private financiering, zodat wij zelf de koers van ons bedrijf kunnen bepalen.”
Hoorns, kippenkar en boerderijautomaten
Irma Jellema- Sprangers (32) heeft een aantal jaar gewerkt als neuropsycholoog, maar toch trok de boerderij. In Kaatsheuvel runt ze nu met haar ouders en man een biologisch melkveebedrijf met 62 melkkoeien. Dat Irma geen standaard route heeft gevolgd, ziet ze juist als groot voordeel. “Ik heb bijvoorbeeld veel vrienden die weinig met het boerenleven hebben en ik kijk anders”, merkt de gedreven dertiger. Toen zij in het bedrijf kwam, is ze gestopt met onthoornen en heeft ze een kippenkar en boerderijautomaten aangeschaft. De Jersey-koeien zelf hebben ook een bijzondere stal: de Kwatrijnstal. Een open, emissiearme en energieneutrale stal waarin de koe centraal staat.
Waardevolle stromest
Ook Bart Combee (27) heeft sindskort een Kwatrijnstal voor zijn 95 melkkoeien. “Het is nog wel een hele zoektocht om de stromest stapelbaar te krijgen”, merkt Bart, die al in de stal de mest en urine scheidt. Niet alleen in de stal, ook op het land experimenteert Bart volop. Met klaver, luzerne en volop weidegang in combinatie met zijn melkrobots. Net als Irma hoort Bart bij de Duinboeren, een collectief van boeren die onder andere eigen kaas maken.
“Ik ben nog elke dag blij dat ik boer ben”, Bart Combee van Melkveebedrijf Combee
Kleine stappen, groots effect
Henri, Irma en Bart zijn Demobedrijf Duurzame Landbouw. Ze ontvangen collega-boeren om hen te inspireren op duurzaamheid. “Ik ben eigenlijk het minste extreme bedrijf van onze drieën”, geeft Bart aan. “Mijn bedrijf is relatief gangbaar, dus nog heel herkenbaar. Je kunt bij mij zien welke kleine stappen je al kunt nemen.” Irma en Henri hebben al een hele ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van duurzaamheid, wat juist weer laat zien hoeveel kansen er nog liggen.
Samenwerken
En kansen, die zien de ondernemers volop. “Ik ben nog elke dag blij dat ik boer ben”, geeft Bart direct aan. “Ik ook, dat is een manier die bij mij past”, vult Irma aan. “Je bent als boer zelf aan zet, het is mooi om vakmanschap te combineren met ambitie”, vindt ook Henri. Ze zijn het er alle drie ook duidelijk mee eens, dat je daar wellicht eigenwijs voor moet zijn en je eigen weg moet volgen. “Zoek wat bij je past”, drukt Irma je op het hart. “Kijk bij collega’s”, vult Bart aan. Of zoals Henri dat mooi samenvat: “Kom van je erf af en zoek de verbinding met de boeren én mensen om je heen.”
Benieuwd naar de bedrijven van Bart, Irma en Henri? Kom dan eens langs, bijvoorbeeld met je studiegroep of op de landelijke demodagen. Bekijk hier alle demobedrijven en plan je bezoek.