18 maart Boeren met toekomst: Eiwit voor veevoer van eigen bodem
Activiteitendata
- -
- Ant’ Hoag - Job Albers
AgroProeftuin de Peel organiseert 4 themadagen voor en door boeren waarin we werken aan nieuwe experimenten voor het eigen boerenbedrijf.
Werken aan nieuwe experimenten voor je eigen bedrijf
Heel veel boeren zijn op zoek naar nieuwe manieren van voedsel produceren. Een lastige maar broodnodige zoektocht. De vraag is gaat de sector zelf bepalen hoe we onze toekomst vormgeven, of gaat het beleid dat doen? Wij geloven in het heft in eigen handen nemen, pro-actief zijn en laten zien dat boeren de oplossingen zelf hebben. Daarom organiseert AgroProeftuin de Peel 4 themadagen voor en door boeren waarin we werken aan nieuwe experimenten voor het eigen boerenbedrijf. Wij ondersteunen deze nieuwe experimenten vervolgens met zaaigeld, projectsubsidie, netwerk of grond.
Kansrijke adviezen
Tijdens vier vrijdagmiddagen duiken we in grote, urgente thema’s van dit moment: hoe data & tech kunnen helpen, bodemverbetering, eiwit van eigen bodem en hoe je duurzaam kunt verdienen. Je hoort uit eerste hand de resultaten van andere praktijkproeven, krijgt een kijkje in de keuken bij collega’s, krijgt kansrijke adviezen aangereikt en gaat met elkaar aan de slag om van vraagstukken uit eigen bedrijf praktische, uitvoerbare experimenten te maken.
Doel
Doel van deze dagen is om nieuwe proeven en experimenten op te starten. Dat kan op individueel bedrijfsniveau zijn, of in samenwerking met andere partijen. Agro Proeftuin de Peel heeft hiervoor instrumenten beschikbaar om jouw proef of onderzoek tot wasdom te brengen. Ook denken we mee over de begeleiding van je proeven. Op de vierde en laatste dag treffen alle deelnemers elkaar om hun proefopzet en het verdienmodel aan te scherpen.
Programma
Eiwit van eigen bodem wordt steeds interessanter nu de grondstofprijzen stijgen en de vraag om kringlopen te sluiten toeneemt. Welke teelt past er nu het beste op welke grond, hoe complex is het, wanneer is het rendabel en wat zijn de opbrengsten? Samen met Louis Bolk experts en drie boeren bekijken we de potentie van soja, luzerne, voedererwten en gras. Tot slot bouwen we aan passende experimenten voor het eigen bedrijf op basis van de opgedane kennis.
12.30 - Lunch + toelichting op de middag
13.00 - Introductie eiwitteelten van eigen bodem voor veevoer en randvoorwaarden voor rendabele inpassing in je bedrijfsvoering, nu en in de toekomst. Jan de Wit
13.30 - Praktijkvoorbeeld 1: Sojasilage & Luzerne - melkveehouder Ard van der Bolt
13.45 - Praktijkvoorbeeld 2: Voedererwten - varkenshouder John Melis
14.00 - Praktijkvoorbeeld 3: Kruidenrijk grasland - divers boer Job Albers
14.15 - Pauze
14.45 - Technische teelthandleiding gras & grasklaver - Nick van Eekeren - Louis Bolk
15.15 - Eigen proeven ontwikkelen in groepjes
16.00 - Proeven pitchen
16.30 - Borrel met lokale bites
Aanmelden of meer informatie opvragen kan heel eenvoudig per mail.